De kuisheidsgordel als voorbehoedsmiddel. Bestaat het nog?

Seks hoort erbij en is fijn, maar een ongewenste zwangerschap of een geslachtsziekte is minder fijn. Om een ongewenste zwangerschap of een geslachtsziekte te voorkomen bestaan er verschillende manieren van voorbehoedsmiddelen. Vroeger waren de voorbehoedsmiddelen anders als dat ze nu zijn. Toen werd er vooral gebruik gemaakt van barrière methodes. Vandaag de dag wordt dat op een hele andere manier opgelost.

Hoe werkte dat dan vroeger wat voorbehoedsmiddelen betreft?

Vroeger werd er qua voorbehoedsmiddelen vooral gebruik gemaakt van barrière methodes. Een van de barrière methodes die toen werden gebruikt is de kuisheidsgordel. De kuisheidsgordel werd vooral bij vrouwen gebruikt. Andere methodes die werden gebruikt is een halve uitgedroogde citroen in de baarmoedermond of een houten blokje. In de negentiende eeuw werd er een baarmoedermondkapje ontworpen, dit is de voorloper geweest van het huidige spiraaltje.

Vroeger bestonden er ook al hormonale toepassingen wat voorbehoedsmiddelen betreft. De hormonale toepassingen waren echter niet vergelijkbaar met de huidige toepassingen. Vroeger werden er bijvoorbeeld zaadjes van een granaatappel gebruikt om zwangerschappen te voorkomen. Zaadjes van een granaatappel bevatten oestrogeen. Oestrogeen wordt nog steeds gebruikt om zwangerschappen te voorkomen. Later werden de zaadjes vervangen door krokodillenmest. Een vrouw die seks ging hebben smeerde haar vagina voordat ze seks had in met krokodillenmest. Dat voorkwam dan dat de vrouw zwanger werd. Nog wat jaren verder terug werd er ook nog honing en stekels van een acacia gebruikt om zwangerschappen te voorkomen. Thee met zaadcellen van bevers werd ook als anticonceptie gebruikt. Verder het drinken van kwik en een vaginale douche met zeep azijn of citroensap.

Voorbehoedsmiddelen die nu worden gebruikt

Barrière methodes van vroeger worden niet meer gebruikt als anticonceptie. De barrière methodes zijn vervangen door andersoortige voorbehoedsmiddelen. Veel voorbehoedsmiddelen die nu worden gebruikt zijn voorbehoedsmiddelen op basis van hormonen. Het bekendste voorbehoedsmiddel is de anticonceptiepil en ook het condoom is bij iedereen wel bekend. Ook wordt er wel eens gekozen voor een spiraaltje of een buisje in de arm.

Bestaat de kuisheidsgordel dan helemaal niet meer?

De kuisheidsgordel wordt niet meer gebruikt als voorbehoedsmiddel, dit is immers al tijden achterhaald, maar duikt nog wel eens op als seksspeeltje. Bij het beoefenen van BDSM kan het nog wel eens een aanvulling zijn op het assortiment speeltjes om het spel compleet te maken. De kuisheidsgordel bestaat dus nog wel maar het heeft al een hele tijd geleden een andere toepassing gekregen.

Tip: www.nooitmeersaai.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *